Fermentacja i dojrzewanie to kluczowe etapy obróbki tradycyjnych, szlachetnych i tak wartościowych produktów mięsnych jak na przykład salami czy produkty półtrwałe.
Dzięki wyjątkowemu połączeniu mocy chłodniczej i grzewczej instalacje Travaglini są w stanie odbierać na bieżąco od produktów wilgoć w pierwszych godzinach fermentacji nawet w niskich temperaturach. W ten sposób maleje aktywność wodna, fermentacja jest w pełni kontrolowana, a proces zapobiega negatywnym skutkom kwasowości.
Ryzyko powstawania obsuszki jest praktycznie wyeliminowane, ponieważ system jest zarządzany wilgocią uwalnianą z produktów, przechodząc naprzemiennie między fazami pracy czyli osuszaniu powierzchni produktu i odpoczynku, umożliwiającemu migrację wilgoci z wnętrza produktu.
Rozkład przepływów powietrza w komorze musi być idealnie równomierny by mówić o powtarzalnej obróbce produktów w całej przestrzeni komór. Travaglini stworzył więc różne systemy dystrybuujące:
System zarządzania komputerowego oprócz śledzenia temperatury i wilgotności względnej umożliwia włączanie wcześniej zdefiniowanych i zapisanych programów, optymalizację obsuszania, zapis graficznych przebiegów i ich ilustrację na monitorze, weryfikację dokładnego postępu całego procesu fermentacji bądź dojrzewania. Ponadto w sytuacjach wyjątkowych system daje możliwość zarządzania stanami alarmowymi, zdalnego programowania czy optymalizacji zapotrzebowania energetycznego.
W zakresie niskich nakładów na energię w produkcji Travaglini czyni naprawdę wiele – np. wykorzystuje w pełni ciepło kondensacji wytwarzane w trakcie procesu chłodniczego. Opcjonalny wymiennik ciepła może produkować gorącą wodę ( 40-45°C ), która wykorzystywana jest dla wszelkich celów zakładowych.
System entalpii wykorzystuje moc osuszania powietrza zewnętrznego gdy tylko jest to fizyczne możliwe. Algorytmy działania umożliwiają wykorzystanie powietrza zewnętrznego nawet gdy jeden z parametrów ( temperatura lub wilgotność względna ) wydają się być daleko od wartości zadanych.
W rozwiązaniach z niezależnym agregatem chłodniczym jest zainstalowany dodatkowy obwód chłodniczy, gwarantujący zwiększenie mocy chłodniczej o 15-18% niż typowe wykorzystanie energii elektrycznej.
Falowniki szeroko stosowane przez Travaglini do silników wentylatorów czy sprężarek zwiększają lub zmniejszą ich prędkości pracy, optymalizując efektywność dostosowaną do zmiennych warunków procesowych. Tym bardziej, że bezpośrednie napędy tymi silnikami są dodatkowym czynnikiem redukującym straty, a więc zużycie energii elektrycznej.
Kolejnym krokiem energooszczędności jest stosowanie wysoce efektywnych silników – IE2 – IE3, zmniejszając istotnie zużycie energii elektrycznej.
Travaglini powszechnie stosuje w swoich instalacjach zawory regulacyjne w obwodach chłodniczych i grzewczych, co zwiększa wydajność, precyzyjnie dostosowując się do bieżącego zapotrzebowania energetycznego produktu.
Na liście zabiegów służących oszczędności energii należy też wspomnieć o wykorzystaniu gorącego gazu do systemowego rozmrażania chłodnic, realizowanego i częściej i w pełni automatycznie.
Travaglini istotnie obniża zanieczyszczenie powietrza poprzez programowany system ponownego wykorzystania dymu w obiegu oraz wychwytywanie substancji smolistych na specjalnych filtrach jeszcze przed wtłoczeniem dymu do komory. Dodatkową możliwością jest zamówienie dodatkowych filtrów, oczyszczaczy na kominach wyrzutowych z instalacji.